Google Drive Nedir? Nasıl Çalışır?

Google’ın hizmetlerinden biri olan Google Drive Nedir? Google’ı veya hizmetlerinden birini daha önce kullandıysanız, muhtemelen Google’ın en iyi bulut depolama çözümü olan Google Drive’ın adıyla karşılaşmışsınızdır. Bu yazıda, Google Drive nedir ve nasıl çalışdığına dair bilgileri ele alacağız.

Drive, dünyanın en ünlü bulut hizmetidir. Temel olarak, Google Hesabı olan herkes otomatik olarak bir Drive hesabı da alır. Bu, bir Google kullanıcısıysanız, çevrimiçi depolama alanınız için ayrı bir hesap oluşturma konusunda endişelenmenize gerek olmadığı anlamına gelir. Bu, Disk’i çevrimiçi dosya yüklemesi ve paylaşması gereken herkes için kolay bir çözüm haline getirir. Peki Google Drive nedir?

Google Drive Nedir?

Google Drive nedir, bir bulut depolama hizmetidir ve tüm bulut hizmetleri gibi birincil işlevi, sabit sürücünüzdeki yükün bir kısmını boşaltmaktır. Bulut depolama, dosyalarınızı bilgisayarınızda yer açan “bulut” gibi kendi uzak sunucularınıza yükleyerek çalışır. Bu, harika uygulamalar ve oyunlar yüklemek gibi daha önemli şeyler için cihazlarınızda daha fazla alan bırakır.

Ancak bulut hizmetleri, geleneksel depolamadan çok daha fazla avantaj sunar. Dosyalarınız bulutta olduğunda, internet bağlantısı olan herhangi bir cihazı kullanarak onlara her yerden erişebilirsiniz. Ayrıca, bunları başkalarıyla paylaşarak çevrimiçi işbirliği için yeni yollar açabilirsiniz.

Bir Google Hesabınız varsa, zaten Google Drive’ınız vardır. Ücretsiz planını en iyi ücretsiz bulut depolama listemizin en üstüne koyan bir hesaba kaydolarak 15 GB ücretsiz depolama alanı elde edersiniz.

Ancak Google, birçok yerde kullanılabilen Gmail eklerinizi ve Google Workspace belgelerinizin yanı sıra Google Fotoğraflar’ı depolamak için Drive’ı kullanır.

Bu, ücretli bir plana yükseltebileceğiniz anlamına gelir. Neyse ki Drive’ın fiyatlandırması oldukça uygundur ve tüm ihtiyaçlarınızı karşılayabilir. Küçük bir yükseltmeye ihtiyacınız varsa, ayda yalnızca 5,79 TL karşılığında 100 GB‘lık bir plan alabilirsiniz. Bu yeterli değilse, 200 GB planı ayda sadece 11,59 TL‘dir ve buda yeteli değilse aylık sadece 28,99 TL’ye 2 TB depolama alanına sahip bir plan alabilirsiniz.

Ne yazık ki, Google genellikle şüpheli gizlilik politikalarıyla suçlanıyor ve Drive bu tartışmanın bir istisnası değil. Google, Drive’da istediği herhangi bir dosyayı taramak için kendisine izin verir. Ayrıca sıfır bilgi şifrelemesi yoktur. Bu, Google’ın tüm şifreleme anahtarlarını dosyalarınızda sakladığı ve bunları istediği zaman görüntüleyebildiği anlamına gelir.

Neyse ki, gizlilik konusunda daha fazla endişe duyuyorsanız verilerinizi şifrelemenin yolları var. Dosyalarınızı buluta yüklemeden önce Boxcryptor gibi bir şifreleme hizmetiyle şifrelemek, izniniz olmadan kimsenin onları tarayamaması veya görüntüleyememesini sağlar.

İşte Google Drive nedir sorusunun cevabını verdik, şimdi ise Google Drive nasıl çalışır sorusuna bakalım.

Google Drive Nasıl Çalışır?

Google Drive nedirin ardından şimdi de nasıl çalışır sorusu aklımıza geliyor. Google Drive’ın birincil amacı, dosyaları bilgisayarınızla depolamak ve senkronize etmektir. Dosyaları çevrimiçi olarak yüklemek ve düzenlemek için Disk web sitesini kullanabilirsiniz. İstemciyi masaüstünüze yükleseniz bile, önemli dosyaları bulutla senkronize etmek ve üzerinde çalışırken bunları güncel tutmak için bilgisayarınızdaki Drive klasörünü kullanabilirsiniz.

Drive yakın zamanda, bilgisayarınızdaki herhangi bir klasörü Google Drive sunucularıyla senkronize etme özelliğini ekleyerek senkronizasyon seçeneklerini genişletti. Disk böylece bir yedekleme hizmeti olarak çalışabilecektir. Özel bir yedekleme hizmetinin tüm araçlarına sahip değildir.

Ancak, Google Drive yalnızca dosyaları kaydetmenize yardımcı olmaz. Google’da yaptığınız tüm etkinlikleriniz için bir tür merkez görevi görür. Drive, Office uygulamalarında Google Workspace dahil olmak üzere tüm Google uygulamaları ekosistemiyle çalışır.

Bu özellik, Google Formlar anketleri, Google Dokümanlar dosyaları,Google Slaytlar sunumları ve Google E-Tablolar elektronik tabloları oluşturmak için kullanabileceğiniz anlamına gelir. Ayrıca, daha fazla özel paylaşım seçeneği sayesinde, piyasadaki en iyi bulut depolama ve paylaşım hizmetlerinden biri olabilir.

Eğer Google Drive’da dosya paylaşıyorsanız, paylaşımda bulunduğunuz her kişi için erişim hakları belirleyebilirsiniz. Diğer kullanıcıların Google Dokümanlar dosyalarını sizinle birlikte düzenlemesine izin vererek Google Workspace’teki her bir doküman üzerinde en fazla 100 kişiyle ortak çalışmanıza izin verebilirsiniz.

Bu, işiniz çok fazla çevrimiçi işbirliği gerektiriyorsa ve özellikle birden fazla Google Dokümanlar dosyası üzerinde ortak çalışma yapmanız gerekiyorsa, Google Drive’ın en iyi seçeneğiniz olduğu anlamına gelir.

Bilgisayarınızın güvenliğini sağlamak içinse ücretsiz antivirüs programları makalemize göz atabilirsiniz. Belki ilginizi çekebilir diye siber yazılımcı nedir adlı yazımızıda şöyle bırakalım.