Teknolojik Yeniliklerin İnsan Hayatına Etkileri

Geçmişten günümüze kadar birçok teknolojik icatlar, keşifler ve araştırmalar yapılmıştır. İnsanın doğası gereği, insan gücü ile yapabileceği işler kısıtlı ve zor olmasından dolayı insanoğlu her zaman yeni bir şeyler icat ederek insan hayatını kolaylaştırmak istemiştir. Bu nedenle teknolojik icatlar ve araştırmaların temel amacı her zaman insan hayatını kolaylaştırmak ve insan gücünü azaltıp çoğu işi makinelere yaptırmak istemesinden dolayı gerçekleştirilmiştir.

Günümüzde teknolojinin gelişmesi ile birlikte sağlık, sanayi, tarım vb. gibi birçok alanda teknolojik yenilikler meydana gelmektedir. Bu yeniliklere örnek verecek olursak örneğin sağlık alanında kan hücrelerinin mikroskop ile incelemeyi verebiliriz. Mikroskop sayesinde insanoğlu bu kan hücrelerini inceleme, sınıflandırma (A, B, AB ve 0 gibi) ve hatta hastalık tespiti bile yapabilmektedir. Bu sayede kandaki şeker oranı tespiti buna bağlı olarak diyabet olup olmadığı, ya da bir kaza sonrası hızlı bir şekilde kan grubu tespiti ve doğru kan nakli gibi ciddi konularda büyük kolaylıklar sağlamıştır.

Diğer bir yandan sanayi alanında (Endüstri 4.0), otomasyon sistemlerinin icat edilmesi ile sürdürülebilir üretim ve insan gücünde oldukça azalma sağlanmıştır. Otomasyon sistemleri ile üretim bandında büyük ölçüde artışa bu sayede de üretimde hız kazanmayı sağlamıştır. İnsan gücü az fakat üretimde söz sahibi olan ülkelere az insan gücüyle büyük oranda üretim yapmaya da olanak sağlamıştır.

Özellikle otomasyon konusunda öncülerden olan Japonya’da büyük bir üretim tesisinin “Karanlık Fabrika” yani “Lights-out” adı altında sıfır insan müdahalesi ile üretim yaptığını biliyor muydunuz? Peki bu “Lights-out” adı nereden gelmektedir? Otomasyon sistemleri hiçbir insan gücüne veya müdahalesine gerek duymadan üretim yapan sistemlere denilmektedir. Bu nedenle insanın olmadığı bir yerde ışığa ihtiyaç yoktur. Çünkü otomasyon sistemlerinde her şey otomatik olarak robotlar ve makineler ile yapılmaktadır.

Robotlar ve makineler sensörler ile çalıştığından dolayı herhangi bir ışığa ihtiyaç duyulmaz. Bu nedenle bu projeye “Lights-out” yani “Karanlık Fabrika” denilmiştir. Hatta Japonya’daki üretim yapan robot fabrikası Fanuc başkan yardımcısı Gary Zywiol, sadece ışık söndürmekle kalmadıklarını insansız üretim yaptıkları için ısıtmayı ve klimaları da kapadıklarını söylediler. Buna bağlı olarak ta otomasyon sistemleri hem üretimde hız kazandırmışken hem de enerjide tasarruf etmeyi sağlamıştır.

Görüldüğü üzere teknolojik yenilikler insan hayatını kolaylaştırmakla kalmamakla beraber zaman ve hız kazanmasına hatta gereksiz yere fazla enerji kullanmasının önüne geçilmesine kadar avantaj sağlamaktadır. Aynı zamanda sağlık alanında da teknolojik yenilikler hem hastalıkların daha kolay tespit edilmesinde hem de tedavisinde önemli ölçüde pozitif yönde etki etmektedir. Hatta ameliyatta kullanılan teknolojik cihazların hata payı oldukça düşük olduğundan ameliyat esnasında oluşabilecek riskleri minimum düzeye çekmektedir.

Kısacası teknolojik yenilikler, yaşamın her alanında insan hayatına büyük ölçüde avantajlar ve kolaylıklar sağlamaktadır.